Veelgestelde vragen over de H200 Wireless voor handrevalidatie

Klik op een van onderstaande vragen om de antwoorden op deze veelgestelde vragen weer te geven. Mocht u nog aanvullende vragen hebben neem dan contact met ons op.

V. Wat is Functionele Elektro Stimulatie (FES)?
A. FES is stimulatie middels kleine elektrische impulsen om de functie te herstellen of verbeteren waarvan het verlies is ontstaan ten gevolge van een neurologische aandoening of letsel. FES is ontworpen om bewegingen en functies te produceren die natuurlijke, willekeurige bewegingen simuleren, zodat u een leven kunt leiden waarin u natuurlijker beweegt.
V. Hoe maakt FES lichaamsbewegingen mogelijk?
A. De hersenen sturen elektrische signalen via het zenuwstelsel naar het lichaam. Deze signalen vertellen het lichaam hoe het moet bewegen. Indien de normale communicatie tussen de hersenen en de onderste ledematen verstoord wordt door verwonding of ziekte, kan dit spierzwakte of verlamming tot gevolg hebben. Indien een spier en de aansturende zenuw gezond blijven maar de communicatie vanuit de hersenen niet kan plaatsvinden vanwege een probleem in het centrale zenuwstelsel, kan FES gebruikt worden om de natuurlijke elektrische signalen vanuit de hersenen te vervangen, zodat de zwakke of verlamde ledematen weer kunnen bewegen. Na een periode van continue stimulatie kunnen de hersenen deze beweging mogelijk weer voor hun rekening nemen en hernieuwd leren zonder stimulatie.
V. Wat zijn de voordelen van FES in het geval van verlamming of parese (gedeeltelijk bewegingsverlies)?
A. FES kan willekeurige beweging in aangetaste ledematen verbeteren. Daarnaast kan FES uw spieren opnieuw trainen, spierverlies voorkomen (vaak 'atrofie' genoemd), de bewegingsuitslag (ROM) met gedeelde bewegingen onderhouden en verbeteren en de lokale bloedcirculatie verbeteren.
V. Wie is een geschikte kandidaat voor FES?
A. U bent een geschikte kandidaat als u een verlamming of parese heeft ten gevolge van een CVA, hersenbeschadiging of incomplete dwarslaesie. U dient uw arts of specialist te raadplegen om erachter te komen of FES voor u de juiste behandeling is. Er zijn een aantal factorendie invloed hebben op de baat die een persoon zal ondervinden bij het gebruik van FES, waaronder de ernst en aard van de verlamming, de hoeveelheid tijd die er verstreken is sinds de verlamming en de frequentie waarmee het systeem wordt gebruikt.
V. Doet FES pijn?
A. FES behoort geen pijn te doen. De meeste mensen omschrijven FES als een tintelend gevoel. De eerste stap voor uw therapeut is om het juiste niveau van stimulatie te vinden, waarna de intensiteit na verloop van tijd geleidelijk wordt verhoogd. Let op: Er zijn een aantal factoren die de tolerantie van de patiënt ten opzichte van FES beïnvloeden, inclusief de grootte en positie van de elektrode, de soort puls, de gestimuleerde spiergroep en de intensiteit van de stimulatie. De grote elektroden en het voor de persoon aangepaste L300 Plus-systeem helpen een eventuele door de stimulatie opgewekte ongemakkelijke sensatie te verminderen.
V. Wanneer kan er gestart worden met FES?
A. Voor u aan enige vorm van therapie begint in het kader van uw revalidatie, dient u uw zorgprofessional te raadplegen. In de meeste gevallen kan er direct na het ontstaan van het letsel of diagnose met FES gestart worden. Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat het vroeg inzetten van FES optimaal effect kan hebben op functioneel herstel. Zelfs bij patiënten bij wie het letsel meer dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden, is er veel verbetering geconstateerd .1
V. Hoelang heeft iemand baat bij FES?
A. Uw zorgprofessional kan u hierover nader informeren.

H200 systeem voor handrevalidatie

V. Wat is het H200-systeem voor handrevalidatie?
A. De H200 is een orthese die gebruik maakt van stimulatie middels elektrische pulsjes. De H200 is ontworpen om de handfunctie bij bepaalde patiënten te verbeteren. De programma's, die individueel ingesteld kunnen worden, kunnen patiënten helpen dagelijkse activiteiten uit te voeren en na verloop van tijd spieren opnieuw te trainen.
V. Hoe werkt de H200?
A. De H200 bestaat uit een lichtgewicht, comfortabele orthese en een bedieningsunit. De orthese heeft vijf oppervlakte-elektroden met een op de gebruiker aangepaste positionering op de onderarm en de hand. Continu contact met de spieren garandeert dat u precies de stimulatie krijgt - wanneer en waar u het nodig heeft. De bedieningsunit stuurt elektrische pulsjes naar de elektroden in de orthese, zodat bepaalde patiënten kunnen grijpen, knijpen en loslaten. Een grrot aantal verschillende programma's stellen de therapeut in staat de stimulatie op de behandeldoelen van de patiënt af te stemmen.
V. Wat zijn de mogelijke  effecten van de H200?
A. Het H200-systeem kan de volgende effecten hebben:
  • Verbeteren van actieve bewegingsuitslagen en handfunctie,
  • Verbeteren van willekeurige motoriek,
  • Opnieuw trainen van spieren,
  • Verbeteren van lokale bloedcirculatie,
  • Verminderen van spasticiteit,
  • Voorkomen van atrofie (verlies aan spiermassa)
V.Is het H200 systeem voor handrevalidatie alleen geschikt voor mensen met CVA?
A. Nee. Het systeem kan ook worden gebruikt bij aandoeningen als dwarslaesie en hersenbeschadiging.
V. Dient er bij mij sprake te zijn van beweging in de hand en de pols om het H200 systeem voor handrevalidatie te kunnen gebruiken?
A. Nee. Uw arts of therapeut kan u nader informeren of het systeem geschikt is voor u.
V. Wanneer kan ik beginnen met het H200 systeem voor handrevalidatie?
A.Ideaal gezien wordt er tijdens de sub-acute revalidatie begonnen met het systeem en wordt het gebruik thuis voortgezet.

Uw eigen H200 systeem voor handrevalidatie verkrijgen

V. Mijn eigen H200 systeem voor handrevalidatie verkrijgen?
A. U kunt een doorverwijzing voor therapie krijgen en worden beoordeeld door een zorgprofessional die getraind is in het gebruik van Bioness producten, of u kunt direct contact opnemen met een Bioness leverancier en het systeem uitproberen om te kijken of het geschikt is voor u voor langduriger gebruik.
V. Dient het H200 systeem voor handrevalidatie voorgeschreven te worden?
A. Nee, dat is niet nodig
V. Wordt het H200 systeem voor handrevalidatie vergoed door mijn verzekering?
A. Het gebruik van een Bioness systeem in een klinische omgeving wordt in rekening gebracht door uw zorgprofessional en wordt vaak vergoed als er een medische noodzaak bestaat. We kunnen niet garanderen dat uw aankoop voor thuisgebruik vergoed wordt door de verzekering, maar het zou kunnen dat uw zorgverzekering een deel of alle kosten van een Bioness systeem op zich neemt. Er wordt vaak per geval bekeken of de verzekerde in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten.
V. Bestaan er financiële regelingen voor de aanschaf van het H200 systeem?
A. Een aantal Bioness leveranciers bieden financiële regelingen. Neem contact op met een van hen voor verdere informatie.

Reference:
1. Yan T, et al. 2005. Stroke. 36(1):80-85.
2. Alon G., K. McBride, and H. Ring. Improving selected hand functions using a noninvasive neuroprosthesis in persons with chronic Stroke. J Stroke Cerebrovascular Dis 2002, 11 99-106.
3. Alon G., K.S. Sunnerhagen, A.C. Geurts, and A. Ohry. A home-based, self-administered stimulation program to improve selected hand functions of chronic Stroke. NeuroRehabilitation 2003, 18(3) 215-225.